Sigurno u prometu: održana predavanja učenicima splitskih srednjih škola

U sklopu projektnih aktivnosti „Sigurnost u cestovnom prometu“ i „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista“ koje provodi PU splitsko-dalmatinska, te projektne aktivnosti „Oprez je cool“ koju provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u petak, 15. veljače provedena je edukacija za 44 učenika završnih razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ u Splitu.
Učenicima se ovom prilikom skrenula pozornost na različite čimbenike koji mogu dovesti do asocijalnog ponašanja mladih prilikom svakodnevnog sudjelovanja u prometu, u svojstvu vozača bicikla, mopeda, putnika i pješaka. 
Na početku edukacije učenicima je prikazan kratki edukativni film o postupanjima žurnih službi prilikom događaja teških prometnih nesreća, a zatim ih je dr. Ivana Bočina upoznala s  problematikom stradavanja mladeži s gledišta medicinske struke. U drugom dijelu je prikazan edukativni film „Djeca imaju pravo na sigurnost“, nakon čega je predavanje održao policijski službenik, te im skrenuo pozornost  na najučestalije pogreške koje dovode do stradavanja u prometu. Nakon predavanja, učenici su postavljali pitanja na navedenu temu, a predavači su se potrudili da na sve upite dobiju odgovore.

U ovoj školskoj godini u Srednjoj graditeljsko-geodetsko-tehničkoj školi u Splitu se po prvi put provodila edukacija učenika završnih razreda, u sklopu projektnih aktivnosti „Sigurnost u cestovnom prometu“ i „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista“. Edukacija, u sklopu koje je prikazan i film "Djeca imaju pravo na sigurnost", provedena je u četiri termina tijekom siječnja i veljače, a njom je obuhvaćeno stotinu učenika trećeg i četvrtog razreda. Po završetku edukacije učenici su postavljali pitanja koja se odnose na sigurno sudjelovanje u prometu, govoreći o opasnostima s kojima se svakodnevno susreću na putu od škole do kuće, te su naveli i osobne primjere negativnih iskustava s vozačima, osobito mlađe životne dobi, u smislu nepropisnog parkiranja, brz evožnje i korištenja mobitela za vrijeme vožnje. Ovom prilikom učenici su upozoreni i na opasnosti slušanja glazbe prilikom vožnje bicikla i sudjelovanja u prometu u svojstvu pješaka

Također, tijekom siječnja i veljače provedena je edukacija i u srednjoj Trgovačko-komercijalnoj školi u Splitu,  na temu „Sigurnost u cestovnom prometu kroz prizmu ovisnosti“, obzirom da i učenici ove škole svakodnevno sudjeluju u prometu kao pješaci, putnici u vozilima, biciklisti, a dio njih je već stekao i status vozača. Ova edukacija provedena je u tri tematske cjeline: prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki, samozaštitnom ponašanju u prometu, korištenju mobitela kod sudjelovanja u prometu, a također je obihvatila i rizična ponašanja u lokalnoj sredini.




 

Stranica