Akcija “Djeca, prijatelji u prometu”

Sukladno dosadašnjoj praksi i strateškoj aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, na području RH kao i Županije splitsko-dalmatinske tijekom mjeseca rujna 2009. godine provodi se policijska akcija pod nazivom “Djeca, prijatelji u prometu”, koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Sukladno dosadašnjoj praksi i strateškoj aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, na području RH kao i Županije splitsko-dalmatinske tijekom mjeseca rujna 2009. godine provodi se policijska akcija pod nazivom “Djeca prijatelji u prometu”, koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

U sklopu operativno-preventivnih aktivnosti poduzeti će se slijedeće: 

1. U dogovoru sa predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola organizirati će se dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Sadržaj predavanja (razgovora s djecom) prilagođen je njihovu uzrastu. Prilikom posjeta školi, ravnatelje, učitelje i djecu dodatno će se upoznati s mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture – „Prometne učilice“, koja je dostupna putem interneta na adresi http://prometnaucilica.skole.hr.

2. Sa ravnateljima osnovnih škola dogovoriti će se mogućnost da policijski službenik bude nazočan prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda, kako bi roditeljima u kratkom izlaganju, najviše do desetak minuta, izložio nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Tom prilikom, posebna pozornost posvetiti će se adekvatnom smještaju djece u vozilu, odnosno zakonskim obvezama u vezi s time, kao i korisnosti sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

3. Tijekom mjeseca kolovoza ove godine, policijski službenici su samostalno i zajedno sa predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i poduzeća nadležnih za poslove prometa i održavanje prometnica izvršili pregled prometnica u blizini škola. Gdje je za to postojala potreba, od strane policijskih službenika pokrenute su inicijativne mjere za otklanjanje nedostataka stanja prometne signalizacije, najkasnije do početka školske godine.

4. Tijekom mjeseca rujna, svakog radnog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici, pripadnici Prometne jedinice mladeži kao i Školskih prometnih jedinica (u školama gdje su iste organizirane), pojačano će operativno-preventivno pokriti značajnije prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Osnovni zadatak policijskih službenika je obavljanje nadzora nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljanje prometom, omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika te dosljedno poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, a također će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila, pojačano će se vršiti nadzor nepropisne brzine kretanja vozila, ne ustupanje prednosti prolaska pješacima na pješačkim prijelazima i zahvaćanje ostalih prekršaje vozača i pješaka u blizini škola.

5. U subotu 5. rujna 2009. godine od 9 do 12 sati, u Marmontovoj ulici u Splitu, predstavnici HAK-a Auto kluba Split i Postaje prometne policije Split organiziraju prezentaciju policijske akcije „Djeca prijatelji u prometu“ i HAK-ove akcije „Sigurno i vješto u prometu“ u sklopu kojih će posjetiteljima uručivati propagandne materijale koji promoviraju zaštitu najmlađih sudionika u prometu. Pored naznačenog, policija će prezentirati opremu i uređaje koje prometna policija koristi u svom radu, kao i simulator vožnja motocikla.

6. U cilju zaštite najmlađih sudionika u prometu, Gradsko kazalište mladih Split je u redoviti program i ove školske godine uvrstilo kazališnu predstavu „Ponašanje u prometu“, koja je namijenjena predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole kao i njihovim roditeljima. Predstava obuhvaća razne aspekte ponašanja u prometu i na poželjan način ukazuje na pravilno ponašanje u prometu. Pored matičnog i drugih kazališta, predstava gostuje i u osnovnim školama po prethodnom pozivu ravnatelja škola.

 
 
 

Stranica