Tjedan ROADPOL akcije - nadzor brzine kretanja vozila u cestovnom prometu

Slika /PU_SD/PU_SD/IMG-20210419-WA0000.jpg

Pojačano nadziranje brzine kretanja, a u srijedu se provodi 24-satni nadzor brzine 

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu i smanjio broj prometnih nesreća zbog kojih dolazi zbog neprilagođene ili nepropisne brzine kretanja, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL od 19. do 25. travnja provodi se akcija nadzora brzine kretanja.

Akcija se provodi u svim zemljama Europske unije te će u navedenom razdoblju policijski službenici pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila, a u srijedu, 21. travnja, na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj policija će neprestano u vremenu od 24 sata nadzirati brzinu kretanja na prometnicama, i to većim dijelom na lokacijama po prijedlogu građana.

Kako je brzina i dalje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama.

Podsjećamo sve sudionike u prometu na sljedeće:

1.            Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.

2.            Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.

3.            Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama.
               O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

 

Stranica